בחינה של הכמות העיקולים שביצועו הבנקים בשנה האחרונה מציגה ירידה משמעותית (29%). האם הסיבה לכך היא התאוששות שוק הנדל"ן בארה"ב?
ובכן התשובה קצת יותר מורכבת. הכלכלה האמריקאית מראה סימני התאוששות. המשבר (רעידת האדמה) ביפן (הכלכלה השלישית בגודלה בעולם) פגע בצמיחה העולמית בכלל ובהתאוששות של ארה"ב בפרט (יפן מספקת בין היתר רכיבים אלקטרוניים לתעשייה האמריקאית). בנוסף, כרגע מתקיים מאבק פוליטי עז בין הדמוקרטים לרפובליקנים לגבי הצעדים הדרושים ע"מ לצמצם את הגרעון הממשלתי האדיר שבו נמצאת ארה"ב מחד ושמירה על האיתנות הפיננסית (עמידה בתשלומי אג"ח) מאידך.
הירידה בהיקף העיקולים בשוק הנדל"ן בארה"ב אינו נובע אך ורק משיפור כלכלי, חלק מהירידה בהיקף העיקולים, נובע מהסדרה (מלשון סדר) רגולטורית של תהליך העיקול. לקראת סוף 2010 (אוקטובר) אושמה מערכת הבנקאות כי היא פעלה בצורה אוטומטית ("יד קלה על ההדק") ולא חוקית (לא הושלמה כל הניירת הנדרשת) בחלק לא מבוטל של הליכי עיקול נכסים שבוצעו בשנתיים האחרונות. התוצאה המיידית היתה עצירה כמעט מוחלטת של הליכי עיקול חדשים (כפי שמסתמן בגרף לעיל). כמו כן ניתן לראות בגרף, כי קצב העיקולים התחדש אולם ירד משמעותית יחסית לתקופה המקבילה אשתקד. מהן הסיבות לכך:
- כמות הלווים הנמצאים בהפרה של תשלומי המשכנתא נמצאת בירידה. עדיין לא ירדה לרמה נורמלית אולם לא צפוי לראות כמות עיקולים כפי שידענו בשנים האחרונות.
- קצב העיקולים משתנה ממדינה למדינה כתלות בין היתר בתהליך עצמו. מדינות שבהם נדרשת מעורבות בימ"ש (כלומר אישור של בימ"ש לביצוע הליך העיקול) קצב העיקולים ירד בצורה חריפה יותר ביחס לשנה שעברה לעומת מדינות בהם רוב העיקולים מבוצעים מחוץ לכותלי בתי המשפט שם הירידה מתונה יותר.
- הבנקים לא מעונינים לעקל נכסים בקצב יותר גבוה מקצב המכירה של אותם נכסים, מכוון שנכסים שעומדים ברשות הבנק צוברים בלאי, נזקים וחובות לעומת נכסים שברשות החייבים נשמרים ברמה יותר טובה.
לסיכום
בחודשים אפריל ומאי נרשמה לראשונה מזה שנתיים עליה במחירי הבתים, אולם מדד התחלות הבניה של חודש מאי עדיין הציג ירידה. משבר הנדל"ן בארה"ב עוד לא מאחורנו, אולם ניתן למצוא אינדיקטורים רבים אשר מראים כי השוק הגיע לאיזה שהוא סוג של תחתית ובנוסף ישנם אינדיקטורים חיובים אשר יכולים (במידה וימשכו) להצביע על שינוי מגמה…
אין אפשרות להשאיר תגובה