האם המשבר הפוליטי שהעסיק את ארה"ב והעולם כולו בחודשים האחרונים בכלל ובשבועיים האחרונים בפרט הגיע לסיומו? לתסריט היו את כל המאפיינים של סרט הוליוודי טיפוסי: מאבק בין טוב לרע (מי זה מי תלוי כמובן את מי שואלים…), תהפוכות, עליות ומורדות, השמצות הדדיות, ולבסוף פתרון מסובך למשבר שגורם לצופים המשתהים להגיד "נו טוב זה סרט אמריקאי".
המשבר הפוליטי בארה"ב סביב העלאת תקרת החוב הוא בעל השפעה על הכלכלה העולמית כולה. התרשים למטה מציג את הלווים העקריים שרוכשים אג"ח ארה"ב (מחוץ לארה"ב):
ללא העלאת תקרת החוב היה הממשל בארה"ב מגיע לידי פשיטת רגל. העלאת תקרת החוב מאפשרת לארה"ב ללוות עוד ע"מ לשלם חובות קיימים ולקיים את פעילות הממשל הנוכחי. הרפובליקנים והדמוקרטיים ניסו לנצל את ההמשבר הנוכחי ע"מ להנהיג תקציב יותר מאוזן שיצמצם את הגרעון של הממשל. הרפובליקנים מעוניינים לאזן את התקציב האמצעות הורדת הוצאות הממשל, והדמוקרטיים מעוניינים לצמצם את הגרעון באמצעות העלאת המיסים על העשירים (נשמע מוכר מהשיח הישראלי, לא?).
מה השפעה של כל זה על הכלכלה ונדל"ן בארה"ב בראייה של משקיע נדל"ן ישראלי?
- בראש ובראשונה הדולר יישאר המטבע החשוב בעולם.
- התמיכה של הממשל בעידוד הכלכלה לא תפסק.
- המיסוי על החברות הגדולות שמעודדות את הפעילות העסקית במשק לא יעלו ולכן הם יוכלו להמשיך להתאושש ולייצר מקומות עבודה לאמריקאים (צמצום האבטלה הוא אחד הפקטורים החשובים להמשך התאוששות הכלכלה ושוק הנדל"ן בארה"ב).
- ממשל יציב שלא נמצא בקיפאון (Deadlock) תורם לבטחון בכלכלה.
- הממשל האמריקאי שם לעצמו יעד ברור של צמצום הגרעון התקציבי – התנהלות נכונה וחיובית. התנהלות זו תחזיר את האמון בכלכלה האמריקאית ובדולר, דבר שימשוך משקיעים חזרה לשוק האמריקאי.
לסיכום
היה לנו משבר ("תקרת החוב") עם סוף ידוע מראש (לפחות בנוגע להעלאת תקרת החוב). הדבר שמעניין באופן סיומו של המשבר הוא ההסכמה של שני הצדדים כי צריך להקטין את הגרעון הממשלתי (ב-2.5 טריליון דולר), וכי ההקטנה של הגרעון תבוצע בשילוב של העלאת מיסים לעשירים וצמצום ההוצאות של הממשל. האם צפוי סרט המשך? כנראה שלא בקדנציה נוכחית של אובמה…
אין אפשרות להשאיר תגובה