מתוך כתבה שהתפרסמה בדה-מרקר ב-5.6.11:
…יש סימנים לכך שזו השעה האפלה ביותר קצת לפני עלות השחר, והמצב עומד בפני שיפור. מהיבטים רבים, בעלות על בתים נהפכה למשתלמת יותר. בשקלול האינפלציה, המחירים קרובים למגמה ארוכת הטווח לאחר שנות הבועה בשנות ה-90 ובתחילת שנות ה-2000, והיחס בין מחירי הבתים לדמי השכירות חזר לרמתו שלפני הבועה.נתונים אחרים גם מעידים על אפשרות שיפור. מספר הדירות הפנויות ירד ברבעון הראשון של השנה ונמצא כעת בשפל של שלוש שנים. דמי השכירות עלו, והאנליסטים צופים עלייה של יותר מ-4% השנה ובשנה הבאה. עליית דמי השכירות תומכת בדרך כלל במחירי הבתים משום שהיא הופכת את הבעלות על בתים למשתלמת יותר.
גם שוקי האשראי מחלימים. הלוואות המשכנתא עלו ברבעון הראשון של 2011, לפי הבנק הפדרלי של ניו יורק. מספר העיקולים החדשים ירד ב-17.7% ברבעון הראשון לעומת סוף 2010, ושיעור חדלות הפירעון בקרב משקי בית השתפר זה הרבעון החמישי ברציפות. ריביות המשכנתאות נפלו לשפלים היסטוריים, בהתאם לירידות התשואה על האג"ח הממשלתיות של ארה"ב.
אולי הבשורות הטובות ביותר בשוק הדיור מגיעות משוק העבודה. הכלכלה הוסיפה יותר מ-200 אלף משרות בכל אחד משלושת החודשים האחרונים ויותר מ-1.3 מיליון משרות בשנה האחרונה. תנאים טובים יותר בשוק העבודה מאפשרים למשקי הבית לעמוד בתשלומי המשכנתאות, והעיקולים פוחתים. במהלך רוב המשבר, לווים שפיגרו בתשלומי ההלוואות נקלעו לקשיים חמורים. ברבעון הראשון של השנה, לראשונה מאז 2007, מספר בעלי המשכנתאות שהצליחו להדביק את הפער בתשלומים עלה על אלו שפיגרו בתשלומים.
צמיחת המשרות יוצרת גם את מה שמכנים הכלכלנים "ביקוש צללים". חלק ממשקי הבית, בייחוד צעירים עובדים, חלקו דירות עם שותפים במהלך ההתאוששות כדי לחסוך בהוצאות, אך כעת יכולים להרשות לעצמם לגור לבד. מעל לכל, עסקי הבנייה הגיעו לשפל כה נמוך שאפילו התעוררות קלושה בביקוש מצד משקי בית חדשים יכולה להוביל לעליית מחירים. אם עליית המחירים, בתורה, תגדיל את התעסוקה בענף הבנייה, המעגל האכזרי אליו נקלע שוק הדיור יוכל לשנות את פניו לטובה.
אני שותף לתחושה שלמרות שיתכנו עוד מהרמורות בדרך, נדל"ן בארה"ב מהווה השקעה אטרקטיבית מאד המשלבת תשואה חודשית גבוהה ובעלת פוטנציאל גדול לעליית ערך.
אין אפשרות להשאיר תגובה